ref: refs/heads/v3.0

CANAN KARATAY’A SORULAR?

CANAN KARATAY’A SORULAR?

Çalışan kadınların düzenli beslenmesi çok zor ama… İş temposunda acıkınca mide bastırıp geçiştiriliyor öğünler…?

karatay-atv-2

Mide bastırmak en tehlikeli tabirdir. Mideni, seni ve beynini aldatır ve vücudunuzun tüm hormonal dengesini alt üst eder. Yarım saat erken kalkıp kahvaltı yapın dinç olun, gün boyu enerjik olun. Çalışan hanımlar için pratik bir uygulama önerebilirim, 9-10 tane kayısı kıvamında yumurta haşlayın buzdolabına dizin, sabahları ayaküstü içine biraz tereyağı koyun ve 2 tane yiyin. Çalışıyorum diye kahvaltıyı geçiştirmeyin sakın. Ben 50 yıldır çalışıyorum kocama da çocuğuma da baktım, çalışmayı bahane etmesinler.

 

Ne yiyerek C vitaminini alacağız?

Lahana, pırasa ve soğan, kuzu eti ve salatalarda yeteri kadar C vitamini var. Salatanıza bol zeytinyağı koyacaksınız ki faydalı olsun, az yağlı yediğiniz salatanızın vücudunuza besin olarak pek faydası olmuyor. Meyve bütün olarak ve mevsiminde yenmeli. Sebzeler de bol yağ ile yenilmezse, vücut, sebzelerden aldığımızı düşündüğümüz yararlı A ve C vitaminlerini ememiyor, bunu yapılan çalışmalar kanıtladı. Maalesef yıllarca az yağlı yiyin diyerek vücutlarımızı en gerekli vitaminlerden yoksun bıraktılar.

 

Gripten korunmak için her sabah taze sıkılmış portakal suyu içmek yanlış o zaman…

Tabii yanlış. Portakalın suyunda şeker miktarı çok olduğu için o enzimi şeker kullanıyor ve C vitamini vücuttan fayda sağlamadan çıkıp gidiyor. Çocuklara portakalın kendisini yemeyi alıştırın. Portakaldaki esas C vitamini, dışındaki beyaz kısmındadır. Portakalı sıkınca, en değerli kısmını atıyorsunuz. Çocuklara havuç yedirin. Benim oğlum küçükken eline havuç verirdim onu yerdi, ağzına hiç plastik sürmemiştir. Emzik de hiç kullanmadı mesela. Bilmediği şeyi aramaz çocuk. Anneler rahata kaçıyor ama!

 

Etrafımızda herkes gribe yakalanmışken biz kendimizi nasıl koruyacağız?

İyi beslenme, iyi bir uyku ve sık sık el yıkama ile korunabilirsiniz. Ayrıca kalabalık ortamlardan da uzak durmaya çalışın. Açık havada bol bol yürüyüş yapın. Beslenirken sadece kış sebzeleri tüketin mesela lahana, kereviz, turp, pırasa, havuç vb. Unutmayın turp yerseniz, turp gibi olursunuz! Meyve olarak günde 1 küçük Anamur muzu, nar (ama suyunu değil tanesini), portakal veya mandalina yiyebilirsiniz. Meyvenin suyu yıllarca sağlıklı diye için denildi. Taze sıkılmış da olsa meyvenin suyu sırf şekerdir ve onu içince C vitamini almış olmazsınız. Hücrelerimiz C vitaminini ve meyve şekerini kullanmak için aynı enzime ihtiyaç duyar. C vitamininin ve glikozun formülü birbirine çok yakındır. Meyvenin suyunu içince vücuda çok fazla şeker girmiş oluyor. Yüksek miktardaki şeker oranı, enzimi kullanarak tüketiyor. C vitaminine kullanacak enzim kalmıyor, suda eridiği için idrarla vücuttan atılıyor!

 

Çamaşır ve ev temizliğinde deterjan kullanmak sağlığımıza zararlı mı?

Temizlik için de doğal ürün kullanın. Ev temizliği yaparken mesela arapsabunu kullanın, çamaşır makineniz için de bitkisel kaynaklı doğal sabun kullanabilirsiniz.

 

Şeker mi, kolesterol mü daha tehlikeli?

Kesinlikle şeker! Kolesterol bir hastalık değildir, kolesterol yaşam için gerekli bir kimyasal formüldür. Bu nedenle her vücutta üretilir. Rafine olmuş şeker dışarıda üretilerek vücuda giren zararlı bir kimyasaldır. Ama bütün hastalıkların temelinde şeker ve trans yağlar vardır. Yani margarin, bozuk yağlar, kızartmada meydana gelen yağlar çok tehlikeli. Hücrelerimizi mahvediyor. Gazlı ve früktoz şurubu içeren içecekler grubu da son derece tehlikeli. Her türlü sıvı (çay, kahve vb) şekersiz olduğu sürece faydalıdır.

 

Bütün bu beslenme düzeni spor yapılmadığı takdirde eksik kalıyor ama değil mi?

Tabii! Hepsi bir arada olacak. Tek başına beslenme düzeni diye bir şey yok. Bu dediklerim hayat boyu devam edecek sadece kış ayları için değil. Eğer hayat boyu bu beslenme alışkanlığınız olursa hastalanmazsınız ki, insan vücudunda dört binden fazla mikrop var, biz onlarla beraber yaşıyoruz, mikrop geldi bizi hasta etti demek yanlış. Vücudun direnci düşünce mikroplar saldırıyor. Vücudunuz sağlıklıysa mikroplarla mücadele edebilir. Bütün kitaplarımda bunun altını çizerek anlattım.

 

Özellikle sonbahar ve kış aylarında grip, nezle kol geziyor. Vücut direncimizi nasıl artıracağız?

Birincisi D vitamini vücudumuzda yeterli olacak. İkincisi hiçbir şekilde şeker, tatlı yenilmeyecek. Üçüncüsü her türlü paketlenmiş yiyeceklerden uzak durulacak. Dördüncüsü bütün tahılların unluları mutfağımıza sokmayacağız, çünkü tahıllarda bulunan gliadin proteinlerin bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemimizi çökerttiği ve sık hastalanmamıza neden olduğu gösterilmiştir. Beşincisi dinlenmemiz uyumamız çok önemli vücut direnci için. Ancak günlük uyku kişiye göre değişir belirli bir saat dilimi yok. Altıncısı sağlıklı hayvan kaynaklı köy tereyağı, köy yumurtası ve ayrıca sızma zeytinyağı olmazsa olmaz olacak. Omega-3 de direnci artırır. Kış aylarındayız şu an kelle paça ve mercimek çorbalarını tereyağlı olarak yiyebilirler, sadece vücut dirençleri değil enerjileri de artar böylece.

 

Sağlıklı yaşam için illaki diyet olması gerekiyor mu?

Sağlıklı beslenmenizi ve sağlıklı yaşama felsefesini öneriyorum, diyet demiyorum. Ama ne yerseniz yiyin her gün yürüyüş yapmadan sağlıklı yaşam olmaz. Sokakta yürünecek, ışık altında kapalı mekânlarda değil, yağmur çamur demeden açık havada yürünecek, yazın da mutlaka denizde yüzülecek. Her gün en az 2-2,5 litre su içilecek…

 

Hamile bir kadın beslenmesinde nelere dikkat etmelidir?

Mevsiminde yetişen ve doğal olan her şey sağlıklıdır, doğal beslenecekler. Karatay Mutfağı isimli kitabımda detaylıca anlatıyorum, oradan faydalanabilirler. Mesela Çin’de doktorlar hamile kadınlara günde 10 yumurta veriyorlar. Çünkü yumurtanın sarısında kolin aminoasidi var, kolin beynin ve sinir sisteminin gelişmesi için çok önemli. Yumurtayı yasaklarsanız bunları da yasaklamış olursunuz.

 

Karaciğer yağlanması neden olur?

Kısaca her türlü ekmek (tüm unlu mamuller), şeker, şekerli gazlı içecekler ve alkol kullanımı neden olur! Şekerin en tatlı zehir olduğunu, ekmeklerin, şekerli içeceklerin, rafine unların, yani her türlü nişastanın şeker olduğunu, meyve sularının sıvı şeker olduğunu, 5 kitabımda da binlerce bilimsel kaynak vererek senelerden beri açıklıyorum ve konuşmalarımda asıl hastalıkların nedeninin TRANSYAĞLAR ve de ŞEKER olduğunu söylüyorum.

 

Zeytinyağı yemenin herhangi bir limit var mı? Salatalarda yemeklerde belli bir ölçü mü kullanmak gerekiyor?

Zeytinyağının hiçbir zararı yoktur, hatta ana sütünün aynısıdır, ana sütüyle ikisinin ögeleri aynıdır. Ana sütü zararlı olabilir mi? Ana sütünde hayvansal kolesterol vardır, zeytinyağında da bitkisel kolesterol. Oran diye bir şey yok asla. Doyuncaya kadar yiyeceksiniz. Ben diyetisyen değilim. Benim anlattıklarım sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam için şifreler, diyet değil anlattıklarım karıştırılmasın sakın. Dünyada 8 milyar insan var, 8 milyar parmak izi var, herkesin vücudu değişiktir. Herkes kendi vücudunu tanıyacak ona göre beslenecek. Açlığı bastırmak vücudun gıda aldığını göstermez. Yapay gıdalarla açlığınızı bastırabilirsiniz ama unutmayın vücut beslenemiyor o zaman ve sonunda hastalanıp çöküyor. Vücut hücreleriniz ihtiyacı olan gıdalarla beslenirse hasta olmazsınız. Güçlü ve dinç olan bir bedeniniz olur.

 

Şeker, beyaz un ve işlenmiş endüstriyel gıdalar sağlığımızı nasıl bozuyor?

Un = Saf Şeker’dir, bunu devamla hatırlayın. Ekmekler tamamen sıfır, diyoruz. Neden? Modern buğdaylarda, günümüz ekmeklerinde bulunan gliadin proteinlerinde 23.000 adet alerji ve inflamasyon yapan protein var, haberiniz olsun.

Pakete girmiş olan, üzerinde etiketi ve son kullanma tarihi olan, kısaca barkodu bulunan yiyecekler ve içecekler sağlığımızı bozmaktadır.

Şeker, un ve işlenmiş gıdaların bağımlılık yaptığı da bağımsız bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir. İnsanlar bunlardan kurtulamamaktadır.

Raf ömrü uzun paketlenmiş tüm gıdalar kısaca fabrikaya girmiş çıkmış barkodlu gıdalar, her çeşit hazır işlenmiş yiyecek ve içecek bağımlılık yapmaktadır.

Bunlardan uzak durulmalıdır. Çünkü alerjik reaksiyon ve hastalık nedenidirler.

Doğal gıdalar yenecek, diyoruz. Hakiki besinler tüketilecek, diyoruz. Özgür tavuk yumurtası doğal ve gerçek bir besindir, yumurtanın barkodu yoktur. Sebzelerin üzerinde de barkod yoktur.

Evinizde, yaşam alanlarınızda kullandığınız kimyasallar, deterjanlar ve diğer kirleticilere de dikkat çekelim.

Kısaca çevremizde bağışıklık sistemimizi tamamen çökerten nedenleri bilip buna göre koruyucu önlem almamız gerekmektedir. Koruyucu hekimlik dediğimiz, önlenebilir alerjik reaksiyonlar ve hastalıkları ve bunların altında yatan nedenleri iyi anlayalım. Bataklığı kurutmak mı hedef, bataklığın üzerindeki sivrisinekleri yok etmek mi? Bataklıkta neden sivrisinekler var, bunun nedenini iyi anlayalım. Bataklığı mı kurutmak istiyoruz, yoksa sivrisinekleri mi öldüreceğiz? Buna herkes baksın.

O bunu demiş, şu bunu demiş Ali böyle demiş, Hasan şunu demiş, Canan böyle demiş, buna bakmayın. Vücudunuzu tanıyın 10 gün, 30 gün Karatay’ı deneyin, değişimi kendi vücudunuzda göreceksiniz. Senelerden beri en güncel bilgilere dayanarak konuşuyor ve de yazıyoruz! Anlayan anlıyor zaten!

Ve, Akıl paraşüte benzer, diyoruz. Ancak açık olduğu zaman çalışır..

 

Ekmek asla yemeyin diyorsunuz ama pilavı, makarnayı hatta mantıyı bile ekmekle yiyenler var. Onlar nasıl karın doyuracaklar?

Ekmek sadece karın doyuruyor, açlığı bastırıyor ama vücudu beslemiyor! Önemli olan karın doyurmak değil, vücudun ihtiyacı olan gerekli hakiki besinlerin alınmasıdır. Ekmekte de unda da yok bunlar. Un, buğday ve tahılların içindeki gliadinler insan vücudunda alerjiye sebep olabiliyor ve bağırsakları bozabiliyor. Bağırsaklar bozulunca da bağışıklık sistemi tamamen çöküyor. Bağırsak hastalıkları ve alerjik hastalıkların altında yatan en önemli neden, gliadin proteinlerinin bağırsaklarda yaptıkları tahribatlardır. 2002 yılında kabul edilen yeni “Harvard Beslenme Piramidinde” ekmekler en az düzeyde belirtildi. Sağlıklı yağlar, sebzeler ve kırmızı et öne çıkarıldı, egzersiz ile birlikte! Eski beslenme piramidini beslenme uzmanları değil, ABD tarım bakanlığı hazırlamıştır.

 

Sabah kahvaltısının olmazsa olmazı nedir?

Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltıda mutlaka bol doğal proteinin vücuda girmesi gerekiyor. İnsan vücudunda yağ ve protein olmazsa, vücut çalışmaz. Ekmek, simit, poğaça yenilmeyecek. Çünkü bu tür hamur işi yiyecekler bağışıklık sisteminizi çökertiyor. Sabahları zeytin, peynir ve yumurta yediğiniz zaman karnınız doyar, sizi tok tutar. Bu kadar grip salgını olmasının sebebi de bağışıklık sisteminin çökmesinden, zayıflamasından kaynaklanıyor. Köy tereyağında 2 yumurta kırın, peynirli ya da pastırmalı yapın yiyin. Unutmayın yumurta kolesterolü yükseltmez, tam tersine düşürür. Birçok hastamın kolesterolleri yumurta yemeye başladıktan sonra normalleşti ve hiç düşürülemeyen trigliseridleri de düştü. Tansiyon ya da kalp hastasıysanız az tuzlu zeytin, değilseniz kristal kaya tuzu ile hazırlanmış zeytin yemenizi öneriyorum. Doğal peyniri ise istediğiniz kadar yiyin diyorum.

 

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  1. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
  2. Cansu dedi ki:

    Merhaba hocam 5ay önce depresyon geçirdim ilaçlarla atlattım gibi ilaçlara takviye omega 3 kullanıyorum faydasını görürmüyüm

  3. Gamze dedi ki:

    Epilepsi rahatsızlığım dolayısı ile kullanmakta olduğum ilaçlarla ilgili rutin laboratuar kontrollerim için sabah aç karnına kan vermem gerekiyordu. Sabah şekerim düşmesin diye düşünerek akşam 20.00-20.30 arası, 1 haftadır uygulamakta olduğum Karatay diyetimin biraz dışına çıkarak akşam yemeğimden sonra 3 porsiyon meyve yedim. Sabah 08:00’de 5 tüp kan verdim. Aynı zamanda regl dönemimin ikinci günüydü. Kan verdikten 10-15dk sonra fenalaştım, tansiyonum düştü. Çevremdekiler tarafından ayaklarım yukarıya doğru kaldırılarak bir müddet yatırıldım ve ekmek yedirildim.(Daha önce çok defa kan verdim, ama fenalaşmamıştım.Ancak demirim genelde sınırlarda seyreder ve ferrum ampul kullanmaktayım.)
    Bu durumun regl olmamla bir alakası var mıdır?
    Böyle bir durumda (kan vermeden önce&sonra) yiyeceklerim konusunda tavsiyeniz nedir?
    Teşekkürler

  4. Buket dedi ki:

    Degerli hocam, 37 yasinda evli 2 cocuk annesiyim. 1.65 boyunda 63 kiloyum.Tansiyonum yukseliyor olcum sonuclari buyuk tan. 15 kucuk tan. 10 bazen 11 oluyor bas agrisi yapiyor. Tansiyon yuksekligi ile doktora gittim. Tahlil yapildi.aclik kan sekerim 89, trigliserid 115, hdl kolesterol 47, kolesterol 177 vitamin b 12 370 tir. Bir gece tansiyon holter takildi ve tansiyonum yuksek cikiyor. Doktor bana yuksek tansiyon hastasisin dedi kardopan plus yazdi. Ben daha alip kullanmadim kullanmakta istemiyorum. Sizin onerdiginiz gibi beslenmeye ozen gosteriyoruz. Bana lutfen yardimci olun ne yapmam gerekiyor. Tansiyon yukselmesi normalmi.

  5. Yeşim dedi ki:

    Merhaba hocam benim alerjim var altın suyu ve nikele karşı yama testinde çıktı. Acaba sizin önerdiğiniz beslenme şeklinde bu alerjiden de kurtulabilirmiyim .

  6. Emine dedi ki:

    Su diyeti dogru bir diyetmidir vucuttaki tum hastaliklari attigi soyleniyo ve tum kilolar kalici sekilde veriliyormus tesekkurler

  7. Melike dedi ki:

    Sevgili Hocam,
    Gnc, solgar vb. Markalarin takviye tabletlerini kullanmamiz dogru mu?

    Saygular.

  8. Serap dedi ki:

    Sayin hocam siz kitaplarinizda sekerin ve kolosterolun kanser yaptiğini soylüyorsunuz ama benim şekerim ve kolosterolum çok düşük
    Ne yapmaliyim?
    Ben yüzde yüz alkalik besleniyorum

  9. Leyla dedi ki:

    Sayın Canan hocam,
    Bende adet dönemine yakın, baş ağrısı mide bulantısı en rahatsız eden de iç darlığı. Bu iç darlığının sebebi olabilir mi?
    35 yaşındayım henüz çocuğum yok. Chia tohumu kullandım bir iki kere tokluk hissi vermesi için. Bunun gebelik hormonlarına bir zararı olur mu? Ona göre devam etmeyi düşünüyorum. Cevaplarsanız çok mutlu olurum. Tesekkurler

  10. Fulya dedi ki:

    Merhaba Dr Canan Karatay,

    Ben 7 haftalik hamileyim, “Anne Adaylari ve Hamileler Icin Karatay Diyeti” kitabinizi yeni okumaya basladim. Orda ac halindeki kan sekerinin 92-125 mg/dL arasinda olmasi gerektigini yazmissiniz. Ben ogle yemeginden 5 saat ve ufak bir ara ogunden 2 saat sonra kan sekerimi olctum ve 90mg/dL gosteriyor. Cok saglikli beslenmedim acikcasi kitabiniza baslayana kadar. Seker zaten cok sevmem, ama ekmek, pilav yiyorum. Onlari da yavas yavas birakacagim, ama benim kan sekerime negative etkisi olur mu? Sanki biraz dusuk gibi?

  11. Necla dedi ki:

    Merhaba esim seker hastasi oldugunu 15 gun once ogrendik ilac kullaniyoruz ama tamamen sekerden kurtulabilirmiyiz bilgi alabilirsek cok seviniriz

  12. Serife dedi ki:

    Gercek yag nerden alablrz