REKLAM
X

Canan Karatay Ramazan Tavsiyeleri

Canan Karatay Ramazan Tavsiyeleri ni uygulayarak ramazanda daha kolay ve sağlıkçı oruçlar tutabilirsiniz.  Canan karatay hocamızın söylediği herşey günler ce konuşuluyor ve ortaya attığı her konu çok dikkat geçiyor. Canan Karatay Ramazan Tavsiyeleri ve buna açıklamaları zaman zaman bazı meslek gruplarını kızdırsada ilginç açıklamaları ile hepimizi şaşırtıyor. Çoğu zaman bu açıklamalar beslenme önerileri sayesinde diyetlere öncülük ediyor. Ramazan yaklaşıyor ve Canan hocamızın önceki yıllarda ramazan ile ilgili Canan Karatay Ramazan Tavsiyeleri açıklamalarını sizler için derledik. Ramazanı daha rahat geçirmek için bu önerilere dikkat edebilirsiniz.

Çok uzatmadan Canan Karatay Hocamızın açıklamalarına geçelim. Yazıyı okuduktan sonra bunları uygulayıp uygulamamaya siz karar verin.

 

“Ramazanda Sahura kalkılmadan oruç tutmaya çalışmak vücudumuz için son derece sakıncalıdır.”

Sahura kalkmadan oruç tutmaya çalışmak, pek tercih edilmesede bir çok kişi sahura kalkmadan oruç tutuyor.   Prof. Dr. Canan Karatay Hocamız da  tıpkı diğer birçok uzmanın söylediği  gibi bunun vücut için oldukça sakıncalı bir durum olduğunu söylüyor.

Bu yıl yaklaşık 14 saat oruç tutacağız ve bu süre boyunca zaten bir şey yenilip içilmediğini, sahura kalkılmaması durumunda bu sürenin daha da uzayarak vücudun daha uzun süre besinsiz ve susuz kalmasına neden olunduğunu, bunun da organların işleyişi açısından sağlıksız sonuçlar doğuracağını söylüyor. Hocamız oruç tutan herkesin mutlaka sahur yapması gerektiğinin altını çiziyor.

“Sahurda bol bol peynir, ceviz, badem yumurta, yoğurt gibi sağlıklı proteinler ve karbonhidratlar alınmalı”

Canan Karatay “Sahurda ne yesem” diye düşünenler için de önerilerini sıralayarak, sahur sofmızda yumurtanın eksik edilmemesi gerektiğini söyledi ve ekledi:

“Örneğin tereyağında pişirilmiş iki yumurta, bir avuç içi kadar beyaz peynir, yanında bir çay bardağı kadar ceviz içi, 10-15 zeytin ya da bir avuç içi kadar ramazan pidesinin içine tereyağı, peynir, domates, salatalık eklenerek 10-15 zeytinle birlikte yenilebilir. Yanında bol süt, şekersiz çay, ayran içilebilir. Bir kahve fincanı kadar taze sıkılmış meyve suyu günlük C vitamini kaynağı olarak yeterli olacaktır. Fazlasına gerek yoktur.”

“Sahurda tatlıdan ve reçelden uzak durmamız gerekiyor”

Ramazan ayınca Sahurda kahvaltı mantığıyla hareket ettiğimizden bazılarımız reçelleride çıkarıyor. Fakat Prof. Dr. Canan Karatay sahurda reçel ve tatlı gibi yüksek glisemik indeksli yiyeceklerden kaçınmamız gerektiğini söylüyor. Çünkü bu tarz i ürünler kan şekerimizin dengesini hızlı bir şekilde değiştirerek vücudumuza faydadan çok zarar getiriyor.

Daha rahat bir ramazan geçirmek için, sahurda tarçınlı süt içebilirsiniz.

Vücudumuzdaki Kan şekerini dengelemede ve tatlı yeme isteğimizi bastırmadaki başarısını bildiğimiz tarçın, Canan Karatay Hocamızında öneri listesinde. Karatay, sahurda 1 tatlı kaşığı tarçını 1 su  bardağı sütün içine katılıp içildiğinde, kan şekerini dengeleyip vücudun ihtiyacı olan seviyelere getireceğiz için,  o gün tutacağımızın orucun çok daha kolay geçeceğini söylüyor.

Ramazanda Oruç tutarken kendinizi enerjisiz hissediyorsanız Hocamızın önerisi zeytinyağı

Karatay hocamızın Zeytinyağına olan sevgisini çok iyi biliriz. Hocamız, Ramazan ayında zeytinyağını sofralarımızdan eksik etmemeniz gerektiğini söylüyor. Özellikle oruç tutarken kendinizi yorgun, uykusuz, enerjisiz hissedenlerin  sahurda mutlaka zeytinyağı ve zeytinden destek alması gerektiğini söyleyen Karatay Hocamız, bu sayede gün içinde insanların kendilerini daha dinç hissedeceklerini ifade ediyor.

Orucu Zayıflamak  için Tutanlar Yanlış Yolda.

Kimileriniz ramazanda ayında  oruç tutarken zayıflamayı amaçladığını  söyleyen Karatay, bu davranışın doğru olmadığının altını çiziyor. Kilo vermek için vücudu aç bırakmanın yanlış bir yöntem olduğunu açıklayan Canan Karatay, iftarda ve sahurda  vücudumuzun ihtiyacından az olanı yiyip kendini aç bırakarak kilo verenlerin, ramazan ayından sonra verdikleri kiloları çok  hızla ve fazlasıyla geri alacağının altını çiziyor.

Pankreas ve karaciğer başta olmak üzere organlarımız vücudun aç bırakılması durumunda olumsuz etkileri olduğunu ekleyen Canan Karatay Hocamız, bu durumun organların yağlanmasına neden olabileceğini de söyleyerek orucu zayıflamak için tutanları uyarmayı da ihmal etmedi.

Ramazan pidesini ölçülü yemek önemli

Ramazanın ayının olmazsa olması pideler. Fakat Canan Karatay’ın ramazan pidesi konusunda da ciddi uyarıları var. Ramazan pidesi bolca karbonhidrat içerdiği için avuç içini geçmeyecek büyüklükte yenmesi gerektiğini söylüyor. Karatay, sahurda ya da  iftarda pide yeneceği zaman içine doğal köy tereyağı sürülebileceğini, aynı şekilde pidenin peynirle de yenebileceğini ekliyor.

Karatay hocamızın uzun süre tokluk hissi veren besinler arasında saydığı tereyağı ve peynirin, boş midede koruyucu bir etki oluşturduğundan da bahsediyor.

Bize de avuç içi kadar pidemizin içine peynir veya  tereyağı  ekleyip afiyetle yemek düşüyor.

“Ramazan ayında  Orucumuzu ılık su ile açmalı ve ev yapımı ılık çorbalarla iftar sofrasının açılışını yapmalı”

Ramazan ayında uzun süre yiyecek ve içecek girmeyen midemizi çok yormamamız gerektiğini söyleyen Karatay hocamız, orucumuzu bir bardak ılık suyla yapmamız gerektiğini söyleyerek, suyun ardından da yine ılık bir çorbayla devam edilmesi gerektiğini belirtiyor. İçeceğimiz suyun ya da çorbanın ılık olması gerektiğini vurgulayan profesör, midenin yorulmaması ve yıpranmaması için aşırı sıcak ya da aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmamız gerektiğini de ekliyor.

İftar soframızda sulu ve zeytinyağlı yemekler, salata, cacık, ayran olmalı

Canan Karatay’a göre ramazan da iftar sofrasının olmazsa olmazları arasınday taze ve doğal sebzelerle hazırlanmış salatalar, salatalarda kullanılmak üzere taze sıkılmış limon suyu, doğal zeytinyağı gibi soslar, susuzluğa iyi gelecek cacık, ayran gibi eşlikçiler, bol sulu ve yine doğal zeytinyağıyla hazırlanmış yemekler var.

Sofrada mutlaka pilav olsun isteyenlere de bulgur pilavını öneren Karatay, bulgur pilavından yalnızca 2-3 kaşık kadar yenmesi gerektiğini, fazlasının vücuda zarar olabileceğini söylüyor.

İftar ve sahur arasında ağır tatlılar yerine  limonlu ve şekersiz çaylar, taze meyveler, ya da ayran tercih edilmeli

İftardan ile  sahur arasındaki sürede sürekli yemek yemenin doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. Canan Hoca da bu durumu midenin gereğinden fazla yorulmaması gerektiğini, vücudun gün boyu eksik kalan su ihtiyacını karşılamanın çok daha önemli olduğunu söyleyerek vurguluyor.

Kan şekeri dengesizlikleri ve hazımsızlık gibi durumlara yol açabilecek ağır tatlılardan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Karatay Hocamız, iftarla sahur arasında ağzını tatlandırmak isteyenlere taze ve doğal meyveler, limonlu ve şekersiz olarak içilecek çaylar ya da ayranı öneriyor.

Canan Karatayın Ramazan Videosunu izlemek  için tıklayınız

Hayırlı Ramazanlar 🙂

 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.