ref: refs/heads/v3.0

Karataydan Tavsiyeler

Karataydan Tavsiyeler
26.03.2016
9
A+
A-

AÇIK MERCİMEK ALACAKSINIZ…

“Kanada kuzey ülkesidir ve güneş yoktur. Kanada’da 12 sene yaşadım. Kanada’da mercimek yetişmez. Kanadalı mercimek yemeği, mercimek köftesi bilmez. Salatasını, çorbasını bilmez. Orada GDO‘lu olarak yetiştiriyorlar. Ülkemiz bunu ithal ediyor. Bilinçlenmemiz lazım. Açık mercimek alacaksınız. Köylüden mercimek alacaksınız. Bugün Türkiye’ye Çin’den sarımsak ithal ediliyor. Ayıptır, günahtır kardeşim. Saksıya koy, balkonunda yetişir sarımsak.”

 

SPONSORLUK

Sizi birisi sponsor ediyorsa yandınız. Mecbursunuz onlara göre konuşmaya. Ben her zaman istediğimi konuşurum. Firmalardan bağımsızım. Çünkü bilim insanı bağımsız olur. Bütün mesele bu.

 

SORGULAMAZSANIZ İNSAN DEĞİLSİNİZ

Halk Her Şeyi Sorgulamalı. Sokrates ne diyor, ”sorgulamazsanız siz insan değilsiniz” diyor.

Benimle ilgili olarak ‘halkın kafasını karıştırdı’ diyorlar. Halkın kafası tabii ki karışacak çünkü halk sorgulamasını öğrenecek. Onun için halkın kafasını ben değil işine gelmeyenler karıştırdı.

Sorgulanmamış hayatı yaşamaya değmez. Halk sorgulamasını öğrenecek.

 

KALORİYLE KİLO VERİLMEZ

Her kişinin alması gereken miktar farklıdır. Ayrıca bir kalori eşittir bir kalori de değildir. Şekerden alınan bir kalori ile yağdan alınan bir kalori arasında çok büyük fark var. Köy tereyağından alınan bir kalori sağlıklıdır ama şekerden alınan bir kalori tehlikelidir. Vücuda havuç, kırmızı et ya da ekmek girdiği zaman aynı sonucu vermez. Bu yüzden yüksek glisemik indeksli toksik denilen karbonhidratlardan uzak durun. Porsiyon için de aynı şey söz konusu. Spor yapıyorsanız, her gün 5 kilometre koşuyorsanız, karaciğeriniz yağlı değilse, insülininizi ölçtüğünüzde 5 çıkıyorsa; istediklerinizi, doğal olmaları şartıyla doyuncaya kadar yiyebilirsiniz.

 

EKMEK DE ŞEKERDİR!

Beyaz Ekmek ve Tam Buğday Ekmeği, Sofra Şekerinden Daha Fazla Kan Şekerini Yükseltiyor!

İnsülin direnci olanlar, ya da şeker hastası yani insülin ve leptin direnci olan hastaların, insülin direncini daha fazla artırmaktadır! Şeker hastalığı bir ‘İNSÜLİN DİRENCİ HASTALIĞIDIR’ çünkü!

 

Fabrika Besinleri Hücreleri Aç Bırakıyor

Hakiki besin yerseniz acıkmazsınız. Fabrika besinleri hücrelerimizi aç bırakıyor, doyurmuyor…Yedikçe yiyeceğiniz geliyor.

Paketlenmiş hiç bir yiyecek hakiki besleyici büyütücü besin içermez. Herkes artık bunu iyi bilsin.

 

AKDENİZ MUTFAĞI, BİZİM MUTFAĞIMIZ EN OLUMLU MUTFAKTIR

Akdeniz Mutfağı, en olumlu mutfaktır. Başta zeytin, zeytinyağı gelir. İstediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Doyuncaya kadar, o zaman hastalanmazsınız. Zeytinin hiçbir zararı yoktur. Zeytin ağaçları bugün 2000 yıl yaşayan ağaçlardır. Demek ki sağlık saçıyorlar. Akdeniz mutfağı ot doludur, yeşillik doludur, sebze doludur. En sağlıklı yemeklerimizden biri kuru fasulyedir. Kuru fasulyenin her türlü yemeğidir. Etlisiydi, zeytinyağlısıydı…

Yalnız burada bir şeyi belirtmek istiyorum. Türk toplumu artık bunu öğrensin. Öğretmenler bile bilmiyor. Kurubaklagiller familyasına hâlâ tahıl gözüyle bakılıyor. Baklagiller tahıl değildir.

Mercimek de çok sağlıklıdır. Bizim her türlü mercimek yemeğimiz vardır. Yalnız Kanada’dan gelen mercimekler değil! Yerli mercimeklerden bahsediyorum. Diğer bir sağlıklı yiyeceklerimiz fındık, fıstık, cevizdir, yer fıstığıdır… Bunlar doğal vitamin deposudur, doğal mineral deposudur, doğal yağ deposudur, doğal lif deposudur. Lifli yediğimiz zaman bağırsaklarımızdaki dost bakteriler beslenir o zaman hastalanmayız.

HER ARAŞTIRMAYA GÜVENMEYİN

Önemli olan araştırmanın hangi üniversitede yapılmış olduğu değil. Araştırma eğer bir firmaya bağlıysa güvenmeyeceksiniz. Bağımsız bilim insanlarının yaptığı araştırmalara güvenebilirsiniz. Ben hiçbir yere bağlı değilim, o yüzden rahat konuşuyorum. Mesela Oxford’ta bir araştırma laboratuvarı var ki, bir ilaç firması finanse ediyor. Buna benzer laboratuvarlardan güvenilir bilimsel bilgi elde edilmesi ya da çıkması mümkün olabilir mi? O yüzden her araştırmaya güvenmeyin!

 

HAKİKİ BİR HEKİMİN İLK İŞİ HASTALIKLARI ÖNLEMEKTİR.

Ben senelerden beri bunu söylüyorum. Hiçbir yorgunluğum yok. Bir hekim olarak, Bir kalp ve bir iç hastalıkları uzmanı olarak hastalanmayı önlemek en başta gelen işimiz. Yaygınlaşan bu hastalıkları önlemek elimizdedir diye diye konuşuyoruz. Hepsinin temelinde olan şey ki, biz bunlara kronik dejentif hastalıklar diyoruz. Nedir bunlar; Başta obezite, şeker hastalığı, tansiyon, kalp krizi, felç, kanserler, diz ağrıları/hanımların diz ağrıları, karaciğer yağlanması… Karatay Diyeti ve Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık kitaplarımda detaylı olarak anlatıyorum bunları.

 

Omega-3 ’ün Vücuda Faydaları

Sağlıklı doğmamıza, büyümemize, ürememize ve yaşamamıza yardımcı olur.
Kilo alma ve obeziteyi önler, kilo vermeyi kolaylaştırır.
Kalp yetersizliğini önler. …
Eklemlerde meydana gelen ağrı, şişlik ve sertlikleri, ileri yaşlarda sıklıkla görülen vücut ağrılarını önler.
Kan yağlarımızı düzenler, normal düzeylere getirir.
Aspirin gibi kanı sulandırır, Aspirin’den farklı olarak mide ve bağırsak kanamalarına neden olmaz.
Damar sertliği, hipertansiyon, kalp-damar tıkanıklıkları, kalp krizi ve felç hastalıklarını önler.
Polikistik over sendromunu, yumurtalık hastalığını önler.

 

Karatay Mutfağı: ZEYTİN KURMAK ve ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI

Sonbahar tam zamanıdır, kendi zeytinlerinizi yapabilirsiniz. Yeşil zeytin, kristal kaya tuzu, limon, su ve cam kavanoz… Yeşil zeytinler güzelce yıkanıp, çizilir veya kırılır…ve cam kavanoza konup, üzerini örtecek miktarda su ilave edilir. İki gün bekletip suyunu dökün ve yeni su koyun. Zeytinlerin acısı gidene kadar bunu tekrar edin. Yani ortalama 15-20 gün boyunca aynı su değiştirme işlemini tekrar edin (ortalama 5-1…0 kez zeytin suyu değişiyor). Zeytinlerin acısı gittikten sonra bir defa yıkayın ve kavanoza doldurun. Limonları yıkayıp dilimleyin ve zeytinlerin arasına yerleştirin. Tuzlu suyu hazırlayın ve zeytinlerin üzerine dökün. Kavanozun kapağını kapatıp serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. 8-10 gün sonra zeytinleriniz hazırdır. Arzu ettiğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Zeytinin yaprağı çok kıymetlidir. Zeytin yaprağı çayı nefis bir içecektir. Yapraklar kurutulacak, saplarıyla birlikte…Çay demler gibi demlenecek. 8-10 Yaprak kadar demlediğiniz zeytin çayına, limon veya zencefil vb. eklenebilir, sıcak veya soğuk arzu edildiği gibi içilebilir.

Kolesterol yağ değildir.

Vücudumuzun ürettiği en önemli antioksidandır. Kolesterolü düşürmek için değil, onu yükselten sebepleri iyileştirmek için uğraş!

Yağ diye kolesterol ile savaşıp kolesterol vagonundan inmeyenlere ve ilaçla onu yok etmeye çalısanlara duyurulur…

 

YAĞ KİLO ALDIRMAZ

Senelerdir yağ tehlikeli dendi. Saf tereyağı ve saf zeytin yağından korkmayın.

Asıl tehlikenin şeker olduğunu herkes bilsin!

 

SABAH KAHVALTISI 24 SAAT İÇİNDEKİ EN ÖNEMLİ, HAYATI ÖNEMLİ OLAN BİR ÖĞÜNDÜR.

Kahvaltıda yiyebileceklerimizin başında YUMURTA gelir.

Yumurta proteini, insan proteinlerine en yakın olan proteindir.

Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü’nde hazırlanan yeni beslenme önerilerinde de günde 2 yumurta tüketiminin sağlıklı olduğu bildirilmektedir.

ZEYTİNYAĞI İÇMEK KALP SAĞLIĞI İÇİN ŞART

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi FDA ne demiş?

2 çorba kaşığı zeytin yağı kalp krizini önlüyormuş, kalp sağlığı için şartmış!

Zeytin yağı yerim de aman….dememiş miydik? Hala az yağlı mı? Hala yağsız et mi?

 

“Zehirsiz” Hakiki Besin Yenecek

Karatay beslenme prensiplerinin temelinde yediğimiz her şeyin doğal ve mevsimsel olması şart! Börtü böcek sebzenin üzerinde gezecek, ‘Tarım zehiri’ kullanılmayacak. Neden zehir diyoruz? O ilacı, zehri sıkanların kıyafetleri nasıl? Maskeleri, gözlükleri ve çok korunaklı kıyafetleri var. Peki o halde, nasıl sıkabilirsin bunu sebzelerin üzerine? Limit diye bir şey de yok. Zehrin limiti olmaz. Bu zehir insan vücuduna girmeyecek. Onun için sebzeler ya kişinin kendisi tarafından doğal yetiştirilecek ya da güvenilir yerlerden alınacak.

 

GÖBEKTE YAĞLANMA VAR….NE YAPACAĞIZ?

Göbekte yağlanma, hem erkeklerde hem de kadınlarda hafif derecede olsa bile araba tekerleği şeklini almaya başlamıştır. Karaciğer yağlanması sonucu gelişen göbek yağlanması, insülin ve leptin direncinin önemli bir belirtisidir.

Bunu kırmak için, Peki ne yapacağız?

1. Fizik aktivite
2. Düşük glisemik indeksli gıdalar tüketmek
3. Sağlıklı yağları kullanmak
4. İşlenmiş gıdalardan uzak durmak

Yani Karatay tarzı beslenmek ve yaşamak!

ŞEKER, ALZHEIMER NEDENİDİR.

Benim babam şeker hastasıydı, annem bize çocukluğumuzdan beri çayı-kahveyi şekersiz içirdi. Ben de çocuğumu öyle büyüttüm. Şeker gerekli bir gıda değil. Söylenenin aksine beyin şekerle beslenmiyor. Beyin şeker aldığı vakit, iki saat beyinde mutluluk oluyor. Ancak fazla şeker birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Bugün Alzheimer’a beynin Tip 3 şeker hastalığı deniliyor.

 

 

LAHMACUN KOMPLE BİR BESİNDİR
Karatay dedi diye bir oturuşta 10 tane lahmacun yemeyin.

Lahmacun en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Hamuru çok incedir ve mayasızdır. Üstünde eti proteini vardır, yanında soğanı ve maydanozu, sebzesi vardır yani vitamindir. Üstüne de limon sıkılır. Yanında ayran ile tüketilir! Güvendiğiniz bir yerde küçük bir lahmacun yiyebilirsiniz. Kilo verene kadar bu şekilde devam etmelisiniz. Bu karaciğer yağlarının gitmesi için şarttır.

 

İKİ ÖĞÜN SAĞLIKLIDIR, ÜÇ ÖĞÜN HASTALIKTIR

İbn-i Sina ((Batı’da Avicenna adıyla tanınır), MS d 980 – ö 1037 yılları arasında yaşamıştır. Tıp ve felsefe alanı ağırlıklı değişik alanlarda 200 kitap yazmış Büyük Türk hekimi ve alimidir.

İbn-i Sina diyor ki; 2 öğün önemlidir 3. öğün hastalıktır.
Yaşınız ilerledikçe yürüyüşünüz hareketiniz de ona paralel olarak artacak…Yani köşeye çekilip oturmayasınız!

 

Spor evde olmaz

En iyi spor açık havada yürüyüş ve yazın da yüzmedir.

Açık havada yavaş yavaş yürüyeceksiniz. Kalkıp da 1 saat boyunca yürümeyin. 20 dakika boyunca yürüyüş yeterlidir ama her gün yürüyeceksiniz.

Yürüme hızınız yanınızdaki kişiyle yürürken rahat rahat konuşabileceğiniz şekilde olmalıdır.

 

VÜCUDUNUZU TANIYIN

Şekerli suları, gazlı suları içmeyeceğiz, hatırlatırım. Bunların içindeki tatlandırıcıların, şeker kadar zararlı olduğunu, hatırlatırım. Dolayısıyla, “şekersiz” diye içilen tüm gazlı içeceklerin ve yediğiniz içtiğiniz ‘light’ ürünlerin ne kadar zararlı olduğunu, früktozun (meyve şekerinin), glikozdan (şeker) daha bile zararlı olduğunu, çok yararlı diye bardak bardak içilen meyve sularının ne kadar zararlı olduğunu, ve tabii ki bol bol yediğimiz bazıları çocuk başı kadar olan endüstriyel meyvelerin şekerimizi ne kadar yükselttiğini, bir kez daha hatırlatırım.

 

Sağlığını Düşünen Bilinçli Tüketiciye Uyarı

Şekerli içeceklere eklenen şekerler obezite, şeker hastalığı, diş çürümesi oluşumuna neden olmaktadır.

• Günde bir ya da iki kutu içilen şekerli içecek şeker hastalığı riskini yüzde 26 artırır.
• Şeker veya tatlandırıcı eklenmiş tüm şekerli, gazlı ve kola gurubu içeceklerin sağlığa zararları konusunda bilgi alın.
• Şeker yerseniz, şekerli sular içerseniz, sıvı şeker ve tatlandırıcı kullanırsanız, hayatınız kısalır.

 

KALORİ HESABI TARİH OLDU

Spor yapıyorsanız, her gün 5 kilometre koşuyorsanız, karaciğeriniz yağlı değilse, insülininizi ölçtüğünüzde 5 çıkıyorsa; istediklerinizi, doğal olmaları şartıyla doyuncaya kadar yiyebilirsiniz.

 

DÜNYADA 8 MİLYAR İNSAN VAR, TEK BİR TİŞÖRTÜ HERKESE GİYDİREMEZSİN

Dünya’da 8 milyar insan vardır ve 8 milyar parmak izi vardır.
Tek bir tişörtü herkese giydiremezsiniz, ben onu söylüyorum. Hekimlerin de ona göre hareket etmesi lazım. Bütün sağlıkçıların hastayı tanıması lazım. Hastalığı tedavi etmeyecekler, hastayı tedavi edecekler. Temel tıp budur.

 

EKMEĞİ ÇOK TÜKETEN BİR ÜLKE HALİNE GELDİK. AB STANDARTLARINDA YAPILAN İSTATİSTİKLERE GÖRE SENEDE KİŞİ BAŞINA 200 KİLO EKMEK TÜKETİLİYOR.

Türkiye’de de genel sağlık sorunlarının temelinde maalesef şekeri bilinçsizce kullanmak yatıyor. Ekmeği çok tüketen bir ülke haline geldik. AB standartlarında yapılan istatistiklere göre senede kişi başına 200 kilo ekmek tüketiliyor. Tabii ki çok fazla!

 

KARATAY DİYETİ’nin Eksiksiz Uygulanmasıyla Yüzde 100’e Yakın Başarı Sağlanır

Karatay önerilerinde, sağlıklı proteinler, sağlıklı yağlar (köy tereyağı, sızma zeytinyağı ve bir temel yağ olan omega-3) Ve ‘düşük glisemik indeksli karbonhidratlar’ yani buğdayın kendisi, bulgur, ceviz, fındık, fıstık vb gibi sağlıklı karbonhidratlar vardır.

Sağlıklı bireyler bunları dengeli olarak tüketebilirler. Bu şekilde dengeli beslenmekle ‘insülin direnci’ kırılabilmekte ve dolayısıyla fazla kilolar gidince birikmiş iç organ yağları da erimektedir. Kronik ve dejeneratif hastalıkların başlangıcı olan karaciğer ve pankreas yağlarının giderilmesiyle de araba tekerleği ya da simit dediğimiz göbek yağlanması düzelmektedir.

 

ALERJİ DURUMU OLUŞUYORSA NE YAPILABİLİR

İlk defa alerji oluşmasına ‘anazarka’ diyoruz. Alerji demek, vücutta sürekli (kronik) bir inflamasyon var demektir, bu da zaman zaman tetikleniyordur.

Alerjileri Tetikleyenler: otlar, kedi veya köpek tüyü, evdeki rutubet, polenler ve de hava kirliliği tetikleyebilir. Altında yatan en önemli neden, bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENMESİ İÇİN

1. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sağlıklı beslenilecek
2. D vitamini değeri 100 ng/ml civarında olacak
3. Kilo verilecek
4. Pankreas ve karaciğer yağı gidecek
5. Anne adaylarında hormonal nedenlerden alerji oluşabiliyor, ANCAK gebe kalmadan önce bu sorunları hallederlerse bu tip hastalıklarla karşılaşılmıyor.
6. Bazı kişilerin gizli alerjileri vardır. Örnek olarak domates bazı kişilere çok alerjiktir ve bu da alerjiyi tetikler. Ben sık sık alerji olanlara, bağışıklık sistemlerini güçlendirsinler ve takviye etsinler diyorum. Bir de çok sevdiğimiz ve sık yediğimiz gıdalara vücutta bir süre sonra entolerans meydana gelebiliyor. Bu konuda ‘Gıda entolerans testi’ yaptırmalarını öneriyorum. Kilo vermenin; karaciğer, pankreas ve iç organ yağlanmasıyla mücadele etmenin önünde bu gibi alerjiler engel oluşturabiliyor.

 

Kilo almamak, aşırı kilo ve obeziteyi önleyerek bu durumların neden olduğu sağlık sorunlarının önüne geçmek kendi elimizdedir.

İleri yaşlarda ortaya çıkan birçok sağlık sorununun genetik olmadığı, beslenme ve yaşam biçimi değişiklikleri sonucu önlenebildikleri bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir.
Sağlığımızı korumak ve hastalanmamak, en kolay ve maliyetsiz yaşambiçimidir. Amacımız bu hayat tarzını seçmek ve uygulamak olmalıdır…

 

Karatay Onaylı Alternatif Kahvaltılar

karatay-kahvalti-ornegi

365 gün Karatay Kahvaltısı, diyoruz. Yumurtaya ya da süt ürünlerine alerjisi olanlar için alternatif kahvaltılar…

Bir kase Ev yoğurduna, bir avuç dolmalık çam fıstık ve bir avuç kuş üzümü, şahane bir kahvaltı oluyor. Müthiş tok tutuyor, barsakları düzenliyor probiyotik olduğu için. Hiç acıkmıyorsunuz!

Ayrıca, yemek üstüne tatlı ve de karatay dondurması olarak bu servisimiz oluyor, misafirlerimize.

Yoğurda evde bulunan her hangi bir kuruyemiş de eklenebilir….çocukların sevdiği bir kuruyemiş olabilir.

Ev yoğurdu ve taze kuruyemiş ikilisi..

Bir kase ev yoğurduna ilaveten mevsim meyvesi, yerli bir muz, taze yaban mersini tüketilebilir.

Soğuk et, dana nuar olabilir, veya domatesli kuru fasulye, kuru börülce vb. tercihe göre tüketilebilir.

 

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı
Karatay Sağlık Kitapları Yazarı

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.