Karataydan Seçmeler

Akşam yemekten sonra yürüyün. Normalde akşam saat 8’den sonra yemek yenmemeli. Yemekten sonra yürüyün. Gece yatmadan önce de 20 dakika yürümek çok önemli.

karatay-canan

Hastalanmamak elimizdedir, yalnız kendi elimizdedir, başka kimsenin elinde değildir! Bizler buna karar verip yaşam biçimimizde köklü ve sağlıklı değişiklikler yapabildiğimiz zaman obeziteyi, diyabeti, kalp krizini, inme dediğimiz felç hastalıklarını ve diğer kronik dejeneratif hastalıkları önleyebiliriz.

 

İnsanlar bilinçli olarak yaşadıklarında, sağlıklarını korumakta güçlük çekmiyorlar ve mutlu oluyorlar. İşte bu sebeple sağlığımızın sorumluluğunu kendi elimize almak ve korumak, en ucuz ve kolay yoldur.

Ev baklavası en güzel tatlılardandır. Ancak şeker hastasıysanız şekerli yiyecekler yediğinizde çok fazla susarsınız. Baklava ve börekte sizi susatan şey undur. Un vücutta su tutar, tansiyonunuzu yükseltir. Bilinenin aksine yağ tüketmek değil, aşırı karbonhidrat tüketmek insülini fırlatır, şeker hastası olun olmayın damarları büzüştürür.

REKLAM
X

Çocuk büyüten anne babaların çok dikkatli olması lazım. Dedeler neneler torunlarının yanlarına gelirken çocuklara şeker, çikolata getirmesinler. Fındık fıstık getirsinler. Çünkü fındık fıstık çıtır çıtır, hem kan yapar hem ısıtır.

Oxford’ta çocuk psikiyatristlerinin katıldığı, beslenmeyle ilgili bir toplantıya katıldım. Çocuklarda, hiperaktivite, saldırganlık, öğrenme ve dikkat bozukluğunun nedeninin yapay gıdalar olduğu ve bunların beyni bozduğu konuşuldu. Toplantıda, Prof. Robert Lusting “Eğer bir ürün pakete girdiyse o doğal değildir ve eğer bir yiyecek ilan ediliyorsa o da hakiki bir yiyecek değildir” dedi. Halkın uyanması önemli.

Aile, çocuğu hasta eder. Çocuk hayatında kola görmediyse, onu nereden bilsin. Çocuğun önüne ne koyarsan, çocuğunu nasıl beslersen, çocuk odur. Eğer çocuk hastaysa, alerjisi varsa sebep ailedir. Tüm suni gıdalar alerjendir.

Bir tane lahmacun yemek çok faydalıdır. Lahmacun, çok incedir ve genelde hamuru mayasız yapılır. Bol etli, domatesli, maydanozlu, yeşil soğanlı yapılıp üstüne de limon sıkılırsa çok lezzetli olur. İçinde karbonhidrat, et, sebze vardır ve çok faydalıdır.

Yumurta çok faydalıdır. Yumurtanın faydaları asırlardan beri biliniyor. Yumurta zararlı değildir, ama alerji varsa ya da kişinin safra kesesi alınmışsa yaramayabilir, onun dışında yumurta yararlıdır. “Kolesterolü yükseltir” söylemi doğru değildir. Ama tabii ki yumurtayı benim tarif ettiğim gibi pişirip yiyeceksiniz. Kavurursanız, yakarsanız, çok haşlarsanız olmaz. Sarısının etrafı yeşil olursa yumurta, yumurtalıktan çıkar. Trans yağlar oluşur. Bu da kalp krizi, felç, şeker hastalığına sebep olur.

Konya’nın ve Elazığ’ın etli ekmekleri de azar azar yenebilir. Ama kalp ya da şeker hastasıysanız yiyemezsiniz. İncecikseniz yiyin. Ancak on tane yemek de olmaz. Vücudunuzu dengelemeniz lazım. Ekmek yerseniz aşırı meyve yemeyeceksiniz. Ne kadar yiyeceğiniz de herkese göre değişir. Bence her gün mevsimine göre bir tane meyve yenebilir, orman meyveleri de bir avuç kadar tüketilebilir.

Karaciğeriniz ve göbeğiniz yağlanmaya başladıysa bu, ilaçla kolay kolay düzelmez. Sağlıklı protein, sağlıklı yağ yemeden sağlıklı kilo
veremezsiniz. Hasta olun ya da olmayın insülin salgılatmayacak
yiyecekleri yerseniz hayat boyu sağlıklı olarak mutlu bir şekilde
yaşarsınız.

Bal, pekmez yenirse, aniden kan şekeri yükselir. Pankreasımızdan, yüksek kan şekeri vücutta dolaşıp hücreleri bozmasın diye koruma amaçlı insülin salgılanır ve insülin hormonu kan şekerini yağa çevirerek, yağ olarak depo eder ve dolaşımdan uzaklaştırır. Sonuç olarak, karaciğeriniz ve göbeğiniz yağlanmaya başlar.

Beldeki yağlanma gizli şekerdir. Yetmiş kilo bir insanda ortalama beş litre kan vardır. Bu beş litrede, vücudun günlük ihtiyacı olan şeker beş gramdır ve bir kesme şeker kadardır. Fazlası toksiktir ve bütün hücrelerimizi mahveder.

Eğer sağlık probleminiz yoksa ve sabah 5 kilometre yürüyorsanız, akşam saat 8’e kadar istediğinizi yiyin ama az yiyin.

Eskiden yediğini “yakmak” diye bir şey vardı. Şimdi o tarih oldu. Önemli olan, yediğiniz gıdaların içinde bulunan besin değerleri… Ekmekte fazla bir beslenme değeri yok ama 100 gram fındık, fıstık yerseniz, içinde pek çok doğal vitamin, mineral, omega-3, protein ve doğal karbonhidrat var. Ancak insanlar ekmeği bırakamıyor.

Modern buğdayın içindeki glüten ve gliadin gibi birçok buğday proteini beynimizi etkileyerek bağımlılık yapıyor. İnsan vücudu için en alerjik protein “gliadin”dir. Bağırsaklardaki küçük tüyleri harap eder. Kronik bağırsak hastalıklarının sebebidir.

Ekmek bağımlılık yapıyor. Eğer kilo vermek istemiyorsanız, metabolik bozukluğunuz yoksa ekmek yiyin. Ama tabii ki çok yemeyin. Çok yerseniz, karaciğeri yağlandırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.