ref: refs/heads/v3.0

Dukan Diyeti ile Karatay Diyeti Arasındaki Farklar

Dukan Diyeti ile Karatay Diyeti Arasındaki Farklar
A+
A-

1. Dukan: Tam tahılları yasaklamakta.
Karatay: Tahılların un ufak olmuş şeklini yasaklıyor. Kitaplarında kısır tarifi bile veriyor !
2. Dukan: Baklagilleri, mercimek, fasülye en sağlıklı temel gıdaları yasaklamakta.
Karatay: Baklagillerin son derece sağlıklı olduğunu, kısıtlanmadan tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Baklagiller: Sağlıklı Bitkisel yağlar içerir, doğal protein içerir, doğal ve un ufak olmamış karbonhidrat içermektedir. Bu nedenlerle kısıtlanması yanlıştır.



3. Dukan : Her türlü ve tüm karbonhidratları yasaklamakta.
Karatay: Doğal olan, rafine olmamış, işlem görmemiş karbonhidratları öneriyor. Sıvı şekerleri, şekerli gazlı içecekleri, daha doğrusu Früktoz’u yasaklıyor.



4. Dukan: ‘Aspartame’ı ve diyet yazan içecek ve yiyecekler serbest!!! Hayat boyu!!!
Karatay: Doğal olsun, olmasın her türlü sun’i tatlandırıcıları, diyet olan her türlü içecek ve yiyeceği tamamen yasaklıyor.



5. Dukan: Salam, sosis, sucuk, jambon gibi işlem görmüş, ve toksik kimyasallar içeren tüm kırmızı etler serbest, hayat boyu. Kuzu eti yasak!!!
Karatay: İşlem görmüş, pakete girmiş her türlü kırmızı eti, koruyucu kimyasal maddeleri, kanser nedeni olduğu için, transyağları içerdiği için kesinlikle yasaklıyor! Serbest çayırlarda, dolaşan küçük baş hayvanların etleri, yağlarıyla birlikte tüketilmelidir.



6. Dukan: Dört devreden oluşan Dukan diyeti, kısıtlamalar ve bilinçsiz önerilerle dolu. Herhangi bir devrede kilo verilince, bir gün için her şey yemek serbest oluyor, buna ödül adı veriliyor. Oysa insülin direnci gelişmiş olan kişilerde, tüm hormonal dengeler alt üst olmuştur. Karaciğer, pankreas, troidler, böbrek üstü bezleri yağ içindedir normal fonksiyonları bozulmuştur. Yani vücutta insülin direnci zaten uzun süreden vardır, ve bu şekilde bir uygulama ile insülin direnci tekrar tekrar tetikleniyor. Tekrar kilo alınıyor sonuç olarak.
Karatay: Karatay diyeti zaten bir diyet ya da rejim değil. Karatay sağlıklı kalmanın yollarını öneriyor, kronik hastalıkların genetik olmadığını, kronik hastalıklara yakalanmamamızın mümkün olduğunu açıklıyor. Karatay şekerin en tatlı zehir olduğunu bildiriyor. Kronik, dejeneratif hastalıkların nedeni olarak: Aşırı şeker tüketilmesini, kan şeker ve insülin hormonun yükselmesini, ve de aynı zamanda transyağları gösteriyor.



7. Dukan: En son devre, yani hayat boyu uygulanacak devrede de, haftada yalnız bir gün, perşembe günleri, protein günü oluyor!!! O da yukarıda saydığımız zararlı proteinlerin tüketilmesi olarak öneriliyor. Oldukça yapay, zorlama bir uğraşı yani… Hayat boyu devam etmesi de zaten uygulanabilirliği açısından mümkün olmayan bir öneri, bence.
Karatay: Yalnız beslenmenin, işe yaramadığını, bol bol su içilmesi gerektiğini, her gün muntazam bir şekilde açık havada yürümenin yararlarını, denizde mutlaka yüzülmesi gibi, yaşam biçimlerinin de, sağlıklı kalmamız için şart olduğunu bütün kitaplarında nedenleriyle bilimsel kaynaklara dayanarak açıklıyor.



SONUÇ:
Karatay Diyeti’ne çakma Dukan diyen birçok kişi çıktı. Karatay Diyeti’nin özü, sağlıklı bilinçlenme önerileri ile doludur. Bir yaşam biçimidir. Dengeli olarak sağlıklı protein, sağlıklı doğal karbonhidrat ve doğal sağlıklı yağlar mutlaka yenilmelidir diyor.

Eski bir Çin ata sözüne göre iyi hazırlanmış bir yemek tabağında dört önemli unsur bulunmalıdır::

1. Renkleriyle göze hitap edebilmelidir.
2. Nefis kokusuyla buruna hitap edebilmelidir.
3. Çıtır sesi çıkararak kulağa hitap edebilmelidir.
4. Lezzeti ile damağa hitap edebilmelidir.

Karatay Diyeti ile Dukan arasında dağlar kadar fark bulunmaktadır, şöyle ki yiyecek ve yemeklerimiz:

1. Doğal ve iyi kaliteli protein yenmelidir diyorum. Sağlıklı protein için, özgür tavuk yumurtası, normal yağlı peynir, kuzu veya dana eti, balık, pastırma, evde yapılmış sucuk ve yoğurt yenebilir.
2. Faydalı karbonhidratlar yenmelidir diyorum. Sağlıklı karbonhidrat olarak baklagiller grubu yani fasulye, mercimek, barbunya, börülce veya kuruyemiş grubundan fındık, fıstık, ceviz ve badem, buğdayın kendisi (karabuğday) ve bulgur tüketilebilir.
3. Doğal ve temel yağları mutlaka yemeliyiz diyorum. Sağlıklı yağ olarak doğal köy tereyağı ve soğuk sıkım sızma zeytinyağı kullanılabilir. Omega-3 takviyesi alınabilir.
4. Gerekli doğal vitaminleri almalıyız diyorum.
5. Gerekli emilebilen mineralleri içermelidir diyorum. (Kalsiyum, demir vb gibi)

Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı
Karatay Sağlık Kitaplarının Yazarı

#KaratayDiyeti = Made in #Turkey

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.