ref: refs/heads/v3.0

GIDALARDA “İÇİNDEKİLER” ETİKET OKUMA PAYLAŞIM DİZİSİ – 3

GIDALARDA “İÇİNDEKİLER” ETİKET OKUMA PAYLAŞIM DİZİSİ – 3
18.05.2013
3
A+
A-
GIDALARDA “İÇİNDEKİLER” ETİKET OKUMA PAYLAŞIM DİZİSİ – 3
Fotoğraf: GIDALARDA "İÇİNDEKİLER" ETİKET OKUMA PAYLAŞIM DİZİSİ - 3Sakızlar / Cikletler :Tatlandırıcılar ve renklendiricilerde kullanılan katkı maddeleri.Karmin ya da karminik asit (E120) olarak bilinen ve kırmızı renkli olan bu renklendirici, böceklerden elde ediliyor. Dinî hüküm olarak haram kabul edilen bu ürün kozmetiklerde, şampuanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılabiliyor. Sağlık açısından da sakıncalı olan bu ürün, hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Tatlandırıcı olarak yine şekerlemelerde olduğu gibi aspartam vb. katkı maddeleri kullanılabiliyor.E 950 Acesulfame-K:Asesulfam-K normal şekerden 200 defa daha tatlıdır. Fırın ve pasta ürünlerinde sakızlarda jelatinli şekerlemelerde ve meşrubatlarda kullanılmaktadır."The Center for Science in the Public lnterest (CSPI)" yapay tatlandırıcılar olan aspartam sakarin ve asesülfam K'yı "en kötü 10 katkı" listesine dahil etmiştir. Bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir.SorbitolPek çok şekersiz sakızda sorbitol isimli tatlandırıcı bulunur. Sorbitol ince bağırsak tarafından çok zor absorbe edilir. Aşırı sorbitol tüketimi diyareye (ishal) aşırı kilo kaybına, karın ağrısı, mide krampları, rektal kanama, vücutta ve yüzde şişkinlik, alerjik deri döküntüleri, baş dönmesi, bağırsak sendromları ve nöbetlere sebep olduğu kanıtlanmıştır.KsilitolKsilitol Suni tatlandırıcı olarak kullanılır. Farelerle yapılan testlerde böbrek taşı idrar yolu etkileri ve psikolojik huzursuzluklara neden olduğu tespit edilmiştir; ayrıca düşük enerjili gıdalar tatlılar dondurma ve reçellerde de kullanılır.E 422 Gliserol (Gliserin)Müslüman tüketiciler olarak hayvan kökenli olması ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.E 471 - E 477 Morto ve Digliseridler ve Modifiye Edilmiş Formları:Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Bitkisel kökenden olması halinde tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Hayvani unsurlardan türetilirse helallik açısından sakıncalıdır. Eğer eti helâl ve kesimi islâmi usulle yapılmış hayvani yağlardan türetilmiş ise helâl kabul edilir. Aksi halde haram olur.MSG (Mono Sodium Glutamate): Tad alma duyusunu harekete geçirerek katıldığı gıda maddesini daha lezzetli hâle getirir. MSG'nin kullanıcılar üzerinde alışkanlık yaptığı da söylenmektedir. Bazı ülkelerde yasaklanan bu maddenin, organizmaya son derece zararı vardır. Özellikle hâmilelere verdiği zararlara bebekler de mâruz kalmaktadır.AromalarSakızlara meyve tadı ve kokusu verebilmek amacıyla meyve yerine o tadı ve kokuyu verecek kimyasallar kullanılmaktadır. Bu katkı maddesinin adı doğala özdeş aramadır.Renklendiricilerİngiltere'deki Southampton Üniversitesi tarafından 6 tane yapay renklendirici (tartrazine-E102 quinoline yellow-E104 sunsetyellovv -E110 carmoisine- E122 ponceau 4R- E124 allurared AC-E129 ) üzerinde yapılan bazı araştırmalar sonucunda kansere sebebiyet verdiği kanıtlanmıştır.

Sakızlar / Cikletler :

Tatlandırıcılar ve renklendiricilerde kullanılan katkı maddeleri.
Karmin ya da karminik asit (E120) olarak bilinen ve kırmızı renkli olan bu renklendirici, böceklerden elde ediliyor. Dinî hüküm olarak haram kabul edilen bu ürün kozmetiklerde, şampuanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılabiliyor. Sağlık açısından da sakıncalı olan bu ürün, hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Tatlandırıcı olarak yine şekerlemelerde olduğu gibi aspartam vb. katkı maddeleri kullanılabiliyor.

E 950 Acesulfame-K:

Asesulfam-K normal şekerden 200 defa daha tatlıdır. Fırın ve pasta ürünlerinde sakızlarda jelatinli şekerlemelerde ve meşrubatlarda kullanılmaktadır.”The Center for Science in the Public lnterest (CSPI)” yapay tatlandırıcılar olan aspartam sakarin ve asesülfam K’yı “en kötü 10 katkı” listesine dahil etmiştir. Bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir.

Sorbitol

Pek çok şekersiz sakızda sorbitol isimli tatlandırıcı bulunur. Sorbitol ince bağırsak tarafından çok zor absorbe edilir. Aşırı sorbitol tüketimi diyareye (ishal) aşırı kilo kaybına, karın ağrısı, mide krampları, rektal kanama, vücutta ve yüzde şişkinlik, alerjik deri döküntüleri, baş dönmesi, bağırsak sendromları ve nöbetlere sebep olduğu kanıtlanmıştır.

Ksilitol

Ksilitol Suni tatlandırıcı olarak kullanılır. Farelerle yapılan testlerde böbrek taşı idrar yolu etkileri ve psikolojik huzursuzluklara neden olduğu tespit edilmiştir; ayrıca düşük enerjili gıdalar tatlılar dondurma ve reçellerde de kullanılır.

E 422 Gliserol (Gliserin)

Müslüman tüketiciler olarak hayvan kökenli olması ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

E 471 – E 477 Morto ve Digliseridler ve Modifiye Edilmiş Formları:

Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Bitkisel kökenden olması halinde tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Hayvani unsurlardan türetilirse helallik açısından sakıncalıdır. Eğer eti helâl ve kesimi islâmi usulle yapılmış hayvani yağlardan türetilmiş ise helâl kabul edilir. Aksi halde haram olur.

MSG (Mono Sodium Glutamate): Tad alma duyusunu harekete geçirerek katıldığı gıda maddesini daha lezzetli hâle getirir. MSG’nin kullanıcılar üzerinde alışkanlık yaptığı da söylenmektedir. Bazı ülkelerde yasaklanan bu maddenin, organizmaya son derece zararı vardır. Özellikle hâmilelere verdiği zararlara bebekler de mâruz kalmaktadır.

Aromalar

Sakızlara meyve tadı ve kokusu verebilmek amacıyla meyve yerine o tadı ve kokuyu verecek kimyasallar kullanılmaktadır. Bu katkı maddesinin adı doğala özdeş aramadır.

Renklendiriciler

İngiltere’deki Southampton Üniversitesi tarafından 6 tane yapay renklendirici (tartrazine-E102 quinoline yellow-E104 sunsetyellovv -E110 carmoisine- E122 ponceau 4R- E124 allurared AC-E129 ) üzerinde yapılan bazı araştırmalar sonucunda kansere sebebiyet verdiği kanıtlanmıştır.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.